Klausykite Jums patogiu metu – prenumeruokite podcast’ą:
Prisipažinkime, neretai tenka išgirsti ar net pačiam pasakyti frazę: „Aš valgau aštriai“. Aštrių produktų vartojimas visuomenėje asocijuojasi su ištverme, vyriškumu, drąsa ir panašiai. Tik ar mes žinome, kas yra iš tikro aštru? Jau nekalbant apie tokias smulkmenas, kaip Skovilio skalė, arba kuo skiriasi čili nuo carolina reaper.
„Papasakok man“ laidoje apsilankęs aitriųjų pipirų ekspertas Liudas Pranckevičius pokalbyje su Vija sugriovė ne vieną mitą apie aštriavalgystę, taip pat papasakojo daug įdomių faktų susijusių su aitriaisiais pipirais.
Jokių prietarų ar baimių, Liudas drąsiai neria į pipirų pasaulį, vedinas smalsumo ir noro išbandyti bei atrasti naujus pipirų panaudojimo būdus.
Ar žinojote, kad aitrumas ir deginimas, kurį pajuntame suvalgę aštrų pipirą anaiptol nėra skonis? Tai yra skausmas! Taip, skausmas, nes aitriuosiuose pipiruose esanti medžiaga kapsicinas veikia per vaniloido receptorių subgrupę, kuri padeda kūnui justi karščio ir dirginimo sukeltą skausmą.
Nepraleisite įdomių pokalbių prenumeruodami mūsų tinklalaidę Apple podcasts | Spotify | Google podcasts | RSS
Taigi pats pašnekovas trauką aitriesiems pipirams juokais palygina su fetišu. Sunku paaiškinti, kodėl žmonės siekia vėl ir vėl pajusti tą deginantį skausmą. Patį Liudą pirmyn veda smalsumas. Vyriškis noriai gamina maistą, nevengdamas paeksperimentuoti su aitrumu. Visai neseniai buvo galima pasmaguriauti ir ledais, prie kurių gamybos prisidėjo Liudas, su aitriuoju pipiru.
Pašnekovas įsitikinęs, kad sveikam žmogui aitrieji pipirai pakenkti negali, o tėvus skatina nedrausti vaikams bandyti aštrių patiekalų. „Kam drausti pažinti pasaulį“, – mintimis apie vaikų pažintį su pipirais dalijasi Liudas.
Ne vieną aštriavalgių konkursą organizavęs Liudas, varžytuvių dalyvius skirsto į dvi kategorijas: tuos, kurie pasak jo yra „poker face“ ir tuos, kurie siaubo iškreiptu veidu nenustygsta vietoje. Tačiau pašnekovas teigia, kad pirmas, o kartais ir vienintelis indikatorius yra žmogaus žvilgsnis. Ašarojančios akys išduoda net ir labiausiai emocijas valdančio žmogaus pojūčius.
Mitas, kad aitrumą lengviau pakelia vyrai, negu moterys. Liudas teigia, kad aštriavalgių konkursuose moterys dalyvauja taip pat aktyviai, kaip ir vyrai.
Ne mitas tema, kuria daug kas kuklinasi kalbėti. Pasak Liudo, aštru būna du kartus, kai pipirą suvalgai ir kai po aštraus patiekalo tuštiniesi. Todėl jeigu tuštinimosi metu pajusite deginimą neįprastoje vietoje, nepanikuokite, taip turi būti.
Panika, baimė tai natūrali organizmo reakcija į kapsiciną, tačiau jeigu suvalgę aitrųjį pipiriuką pajusite, kad tai ką jaučiate yra ne aštrumas burnoje, o skauda visą veidą, tai galimas daiktas, kad suvalgėte aitriausią pasaulio pipirą carolina reaper arba vos vos jam nusileidžiantį naga pipirą. Kuo jie skiriasi? Skoviliais , aitrumo matavimo vienetais.
O daugiau apie aitriuosius pipirus, jų rūšis, Liudo kelią link aštriavalgystės išgirsite išklausę „Papasakok man“ su Vija įrašą. Klausykite laidos ir tinklalaidžių platformose.
Taip pat skaitykite: