Klausyti gyvai

24:00 - 06:30

Nakties garso takelis

Kompozitorė Kristina Vasiliauskaitė „Kaip nuostabiai, galingai suskambėjo Jūsų orkestras”

Balandžio 21 d. (penktadienį) 18 val. Alytaus miesto teatro mažojoje salėje vyko jaunimo orkestrų draugystės koncertas. Alytiškiams grojo Rygos Jozepo Medinio (Jāzeps Mediņš) 1-osios muzikos mokyklos kamerinis orkestras ARMONICO (Latvija) ir Alytaus muzikos mokyklos simfoninis orkestras „SVAJONĖ” (Lietuva).

Rygos Jāzeps Mediņš 1-osios muzikos mokyklos kamerinis orkestras ARMONICO (Latvija)

Kameriniame orkestre ARMONICO groja 30 atlikėjų – vyresniųjų klasių moksleivių ir jų pedagogų. Orkestro vadovas ir dirigentas Normunds DREĢIS yra Latvijos orkestrų asociacijos prezidentas. 2016 m. lapkričio mėn. Latvijos orkestrų asociacija surengė I tarptautinį Baltijos šalių simfoninių orkestrų festivalį „Nuova Sinfonia Baltica 2016” , kuriame dalyvavo ir Alytaus muzikos mokyklos „Svajonės” orkestras. Rudenį užsimezgusi draugystė pavasarį išsiskleidė draugystės koncertu Alytaus teatre!
Pirmoje koncerto dalyje orkestras „ARMONICO” atliko latvių dabarties kompozitorių – Jānis Ivanovs, Pēteris Vasks, Pēteris Plakidis, Andris Balodis, kūrinius. Darniai skambėjo orkestras ,puikiai griežė jaunieji solistai – smuikininkai Gunārs Mūrnieks ir Arta Liporą bei ypatingai klausytojus sužavėjusi violančelininkė Emīlija Rozenšteina .

Kol scenoje latvius keitė lietuviai, koncerto vedėjas Liudas Ramanauskas rusų kalba kalbino dirigentą Normunds DREĢIS, o „Svajonės” muzikantas Džiugas Sabonis pokalbį vertė į anglų kalbą.Po mąslios, sukauptos, giliai išjaustos, profesionaliai latvių atliktos muzikos, „Svajonės” orkestras lyg viesulas įsiveržė į sceną – G. Bizet. Karmen siuita, Kristinos Vailiauskaitės kūriniai nuskambėjo vienu alsavimu, o J.Williams „Skrydžio tema nepaliko abejingų salėje ! Gausūs publikos aplodismentai abiems jaunimo orkestrams bylojo – susituiko lygiaverčiai partneriai, o laimėjo publika ir muzika .
Draugystės vakarėlis (dėkojame kavinei „Gera virtuvė” už nuoširdų priėmimą ir puikų maistą!) nuo susipažinimo žaidimų įsisiūbavo iki šokių ir žaidimų. Beje, buvo sužaista ir šachmatų partija – ją laimėjo alytiškis Mantas Januškevičius ! Net santūrusis dirigentas Normunds Dregis stebėjosi: „koks šiltas , draugiškas ir išradingas jūsų orkestras!”
O kad miegas jaukiame viešbutyjes „Šolena” būtų gilesnis (sekančią dieną abu orkestrai vyko į Vilnių, II tarpatutinį smuikininkų ansamblių ir orkestrų festivaliį B. Dvariono DMM ) vyresnieji latvių orkestantai dar buvo nuvesti ant „Baltosios rožės” tilto …

Alytaus muzikos mokyklos simfoninis orkestras „SVAJONĖ”

BALANDŽIO 22 D. II TARPATUTINIAME SMUIKININKŲ ANSAMBLIŲ IR ORKESTRŲ FESTIVALYJE B. DVARIONO DEŠIMTMETĖJE MUZIKOS MOKYKLOJE grojo šeši orkestrai (be alytiškiams jau girdėto latvių „Armonico” grojo du šeimininkų orkestrai („simfukai” ir styginių orkestras) , Vilniaus Karoliniškių ir B. Jonušo muzikos mokyklų kameriniai orkestrai. Festivalio garbės svečias – profesorius, smuikininkas Jurgis Dvarionas- atidžiai klausėsi dalyvių pasirodymų ir nuoširdžiai sveikino ir džiaugėsi jaunųjų atlikėjų muzikavimu. . Šiame kontekste Alytaus „Svajonė”, diriguojama dirigento Kariolio Variakojo, suskambėjo išskirtionai veržliai ir jaunatviškai . Koncerte apsilankė kompozitorė Kristina Vasiliauskaitė, kurios dvi lietuvių liaudies dainas („Uliuok uliuok, mergel, pakol tavo valel” ir „Oi kūliau kūliau šiaudus be grūdų”) atliko orkestras.

Kompozitorė Kristina Vasiliauskaitė

Kompozitorės laiškas „Svajonei”:
„Kaip nuostabiai, galingai suskambėjo Jūsų orkestras :-)! Kokie jus šaunuoliai, tiesiog visus nustebinote :-)! Labai AČIŪ, kad į repertuarą įtraukėte ir mano daineles :-)!

Visiems atlikėjams, o ypač jų nenuilstantiems vadovams, kuo nuoširdžiausi linkėjimai :-)!

Sėkmės!
Gyvuokite ir negandoms nepasiduokite :-)!
Kristina V.


Kristina:
Latvijos orkestras paliko labai gerą įspūdį. Visada malonu klausytis muzikuojančių bendraamžių ir visai nesvarbu ar jie taip pat lietuviai, katalonai, ar šiuo atveju latviai. Šio orkestro atlikti kūriniai koncerte sužavėjo, o ypač patiko latvių kompozitoriaus kūrinys violončelei solo. Apskritai, buvo įdomu išgirsti šiuolaikinės muzikos kūrinius sukurtus Latvijoje. Nemanau, kad gyvai teks dar kada greitu metu išgirsti latviškos muzikos, tad labai vertinu šį koncertą, kaip muzikinio akiračio plėtimo galimybę.

Barbora: Jie jauni,tačiau groja su meile ir didele patirtimi. Sužavėjo profesionalumąasir begalinė meilė muzikai!!!
Rasa: Aš manau, kad latvių orkestras yra šiek tiek sudominantis, tikėjausi, kad jis bus daug didesnis…
Domantas: Nuomonė apie latvių orkestrą yra labai gera, nes muzikine prasme jie yra nuostabūs taip pat bendrauja tikrai nuoširdžiai.
Dainora: Latvių orkestras buvo labai draugiškas, bendraujantis bei šiltas. Visi labai malonūs ir nuostabiai grojantys.
Mykolas: Labai gražiai grojantis, bendraujantis orkestras

Ar radai draugų latvių orkestre?
Kristina: Kadangi visi orkestrantai iš Latvijos panašaus amžiaus kaip ir mes, tai visi ir susidraugavome. Visada smagu bendrauti su žmonėmis, kuriuos sieja bendri interesai: muzika, mokslai ir pan. Jie kaip ir mes turim panašių problemų ir džiaugsmų.
Barbora: Negaliu sakyti,kad radau draugą/ę,bet susipažinau su labai šiltais žmonėmis.
Rasa: Ne, neradau, tačiau teko pabendrauti su keliais orkestro vaikais.
Domantas: Draugo Dragystės vakarėlyje nesusiradau, nes daugiau bendravau su mūsų orkestro nariais.
Dainora: Draugų susiradome Draugystės vakarėlyje, visi labai šiltai bendravo.

Kas labiausiai patiko ?
Kristina:Manau, kad apskritai visas šis susitikimas su latviais patiko. Negaliu išskirti kažkokio konkretaus dalyko ir įvardinti. Ir koncertas, ir vakaronė su latviais paliko tik teigiamas emocijas. Visi nuotykiai ir potyriai papildė vienas kitą.. Žinoma, kitą dieną Vilniuje vykęs festivalis irgi suteikė daug įspūdžių, atsirado proga išgirsti dar daugiau muzikuojančio jaunimo.
Barbora: Žinoma labiausiai patiko klausyti koncerto ir taip pat sužavėjo latvių draugiškumas.
Rasa: Labiausiai patiko latvių orkestro mokinių požiūris į mus. Pukiai sutarėm bei linksmai praleidom laiką vakare su šokiais.
Domantas: Nuoširdus latvių bendravimas.
Dainora: Labiausiai patiko Draugystės vakarėlyje surengti tradiciniai šokiai ir vakarinis pasivaikščiojimas pėsčiųjų tiltu (nesvarbu koks oras 🙂
Mykolas: Draugystės vakarėlis, pokalbiai su orkestrantais
Gustas: Žaisti užkandinėje žaidimus, šokti

Kuris orkestras Vilniuje paliko geriausią įspūdį?

Kristina:
Vilniaus Balio Davriono dešimetės muzikos mokyklos simfoninis orkestras („Simfukai”).
Barbora: Latvių ir simfukų orkestrai.

Rasa: Visi labai puikiai suskambėjo.
Dainora: Vilniuje žinoma labiausiai patiko nuostabiausias orkestras – Simfukai!!!!!!
Mykolas: Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos orkestras
Gustas: SIMFUKAI! ir Svajonė
PABAIGAI
Dar turėčiau pridėti, jog trumpame pokalbyje Vilniuje su Normunds Dregis buvo siūloma 2018 m. II Baltijos šalių mėgėjų ir jaunimo simfoninių orkestrų festivalį i surengti Lietuvoje, Vilniuje, o gal net Alytuje… -latviai liko labai patenkinti viešnage Alytuje 
Štai ką parašė latviai :
Hello Daiva!

I wanted to thank you for the great trip to Lithuania. It was truly our pleasure to be there! Thank you for being so nice and arranging everything for us!:)Looking forward to meet you again!

Jaunimo simfoninis orkestras „Svajonė“. Akimirka iš koncerto Didžiojoje Britanijoje.

Koncertą ir latvių viešngę Alytuje rengė VO Alytaus styginių kvartetas,Partneriai – Alytaus miesto teatras ir Alytaus muzikos mokykla .
Dėkojame skleidusiems informaciją FM99, „Alytaus naujienos, alytausgidas.lt , renginiaialytuje.lt, Dzūkijos TV .Alytaus MM simfoninis orkestas „Svajonė” ir mažųjų smuikininkų ansamblis („Svajonės” parengiamoji grupė) į festivalį Vilnių vyko dviem autobusais – vyko 80 žmonių. Transporto paslaugą „Svajonei „ nupirko Alytaus miesto savivaldybės administracija – DĖKOJAME!

Kitos naujienos

Kiekvienais metais sulaukiame šimtų Jūsų nuotraukų su naujai atsivėrusiomis ar iki gyvo kaulo įky...

Varėnos rajono policijos komisariato pareigūnai vykdo Gabijos Samuščenko (gim. 2006 m.) paiešką, kuri Var...

Alytuje praūžė ilgai lauktas pirmasis tokio formato kultūrinių patirčių festivalis jaunimui „Nuo ...

BALANDŽIO 30 D. 18:00 val. Alytaus kino klube "Kino kablys" kviečiame į filmo "Karta.EU" premjerą ir susi...