Klausyti gyvai

20:00 - 24:00

Vakaro dvelksmas

Vakcinos kūrimas II dalis. COVID-19: būkime saugūs ir sveiki!

COVID – 19 Skiepų sukūrimas –  pirmas žingsnis link pandemijos pabaigos.

Skiepai turės būti gaminami masiškai, paskirstomi visame pasaulyje. Skiepus nuo COVID – 19 kuria daugybė kompanijų visame pasaulyje. Tačiau prieš vakcinoms patenkant į rinką, jų kūrimas vyksta laboratorijoje bei atliekant klinikinius tyrimus, kurių metu tiriamas vakcinos saugumas ir efektyvumas.

Šiuo metu tiriama ir koks įgyjamas imunitetas persirgus COVID19, nes tai atsakys ir į klausimą kiek laiko veiks vakcina. Į tokius ir panašius klausimus ieškomas atsakymas. Pasakoja Vilniaus universiteto profesorius, infektologas Arvydas Ambrozaitis:

Pokalbis su profesoriumi A.Ambrozaičiu
Profesorius A. Ambrozaitis

Profesorius sako, kad 7 farmacijos kompanijos dabar tiria, kaip ilgai imuninės sistemos apsauga laikosi, kad žmogus pakartotinai nesusirgtų koronavirusu.

„Vieningai sutariama, kad pakartotiniai susirgimai persirgus yra retenybė“ – A.Ambrozaitis

Kol kas, pasak profesoriaus, dabartiniuose klinikiniuose tyrimuose, bandymuose leidžiamos dvi vakcinos dozės, su tam tikru intervalu. Atliekamuose tyrimuose, savanoriams, kurie dalyvauja bandymuose, nuolat imami kraujo mėginiai, pagal kuriuos ir stebima, kiek ilgai laikysis imunitetas. Stebima ar jie (savanoriai) nesusirgs pakartotinai. Koronavirusas yra mažiau kintantis virusas, ne taip kaip gripo virusas, todėl susidaro mažesnės mutacijos. Tad, pasak profesoriaus, reikia tikėtis, kad nuo koronaviruso užteks pasiskiepyti tik vieną kartą.

Lietuva siekia įsigyti tik saugias ir veiksmingas vakcinas, o tai užtikrinti leidžia keturi vakcinos klinikinių tyrimų etapai:

•   I-oje fazėje dalyvauja kelios dešimtys sveikų tiriamųjų. Nustatomas veikliųjų medžiagų saugumas, poveikis imuninei sistemai ir kt.

•   II-oje fazėje vakcina yra skiriama keliems šimtams žmonių, priklausančių skirtingoms asmenų grupėms, pvz., vaikams ir senjorams. Kelis mėnesius trunkančiuose tyrimuose stebimas vakcinos poveikis, nepageidaujami reiškiniai. 

•   III-oje klinikinių tyrimų fazėje dalyvauja iki kelių ar keliasdešimt tūkstančių tiriamųjų, todėl ši fazė trunka ilgiausiai. Įvertinamas vakcinos veiksmingumas, kokia dalis paskiepytų žmonių nesuserga liga, ar vakcina saugi, kokie galimi reti šalutiniai reiškiniai.

•  IV-oje klinikinių tyrimų fazėje stebimas jau registruotos vakcinos ilgalaikis naudingas ir nepageidaujamas poveikis bei vertinama, kokia yra jos sąveika su kitais vartojamais vaistais ir pan.

Tik po to vakcina laikoma saugia, patenka į rinką ir ją leidžiama naudoti visiems.

 COVID-19 – būkime saugūs ir sveiki – Lietuvos regioninių radijo stočių asociacijos informacinis projektas apie naująjį koronavirusą. Žinokime ko ir kaip saugotis bei priemones, kurių galime imtis. Covid-19 – būkime saugūs ir sveiki. Projektas įgyvendinamas su Sveikatos apsaugos ministerija ir finansuojamas iš Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo

Taip pat skaitykite: Vakcinos kūrimas I dalis. COVID-19: būkime saugūs ir sveiki!

Kitos naujienos

Kokie pagrindiniai iššūkiai buvo šią kadenciją Europos Parlamente, Europos saugumas, karas Ukrain...

Su Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos 2C klasės moksleiviais susitinkame radijo stotyje FM99. Va...

Alytuje gyvenantys vaikų tėvai ir toliau ieško būdų, kaip išlaikyti savo vaikus darželiuose. Nors...

Alytaus policijos pareigūnai atlieka tyrimą dėl galimo moters išžaginimo Alytuje. Kaip pranešė Alytaus ap...