Klausykite Jums patogiu metu – prenumeruokite podcast’ą:
Vasara – tai atostogų bei poilsio gamtoje metas. Š iuo laikotarpiu paprastai stebimas susirgimų, plintančių per patogeniniais mikroorganizmais užterštą maistą ar vandenį, padažnėjimas. Dažniausiai registruojami susirgimai salmoneliozėmis, kampilobakterijoze, jersinijoze, virusinėmis žarnyno infekcijomis. нarnyno užkrečiamąsias ligas sukeliantys mikroorganizmai šiltu oru gali ilgai išgyventi aplinkoje, o patekę į maisto produktus – pasidauginti. Kai kurios bakterijos gali gaminti toksinus, kurie sukelia apsinuodijimą maistu. Epidemiologinės apklausos duomenimis dažniausios minėtų ligų priežastys: nepakankamas šiluminis maisto apruošimas, netinkamas greitai gendančių maisto produktų laikymas, asmens higienos reikalavimų nesilaikymas.Per 5 šių metų mėnesius, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sergamumas ūmiomis žarnyno infekcijomis Alytaus mieste išliko panašiame lygyje, užregistruota 213 susirgimų. Vyravo virusinės žarnyno infekcijos, kurios sudarė 83,6 proc.: registruoti 77 rotavirusinio enterito (praėjusiais metais – 103), 99 nepatikslintų virusinių žarnyno infekcijų (praėjusiais metais – 91) atvejai. Per tą patį laikotarpį Alytaus rajone sergamumas žarnyno infekcijomis sumažėjo 12,5 proc., registruoti 73 susirgimai, iš jų virusinės žarnyno infekcijos sudarė 78 proc. 23 – ims asmenims diagnozuotas rotavirusinis enteritas (2012 m. – 38 – iems), 34 – iems – virusinės nepatikslintos žarnyno infekcijos (2012 m. – 38 – iems).
Dažniausiai per maistą plintančios infekcijos pasireiškia šiais simptomais: pykinimu, vėmimu, pilvo skausmais, viduriavimu, karščiavimu. Pajutus pirmuosius ligos požymius patartina nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją.
Siekiant mažinti riziką užsikrėsti ir susirgti žarnyno infekcijomis patariama:
laikytis asmens higienos, dažnai ir kruopščiai plauti rankas su muilu, ypač prieš valgį, pasinaudojus tualetu ir kita;
maistą gaminti taip, kad patogeniniai mikroorganizmai, esantys žaliuose produktuose, nepatektų į vartojimui paruoštą maistą. Kiekvieną kartą būtina plauti rankas prieš maisto ruošimą, po paukštienos ar kitos žalios mėsos apdorojimo, kruopščiai išplauti įrankius, stalų paviršius, lenteles;
labai gerai išvirti, iškepti mėsą, kiaušinius;
paruoštą maistą suvartoti kuo greičiau, nesuvalgytą ar iš anksto paruoštą – laikyti šaldytuve, nes kambario temperatūroje bakterijos sparčiai dauginasi;
ilgiau laikytą šaldytuve maistą prieš vartojimą gerai pakaitinti;
vengti ragauti žalią mėsą, gerti nepasterizuotą pieną, nežinomos kokybės vandenį;
vaisius, daržoves atidžiai plauti tekančiu geriamuoju vandeniu.
Ruošiantis į kelionę ar į gamtą:
patartina pirkti negreitai gendančius maisto produktus arba maistą laikyti šaltkrepšiuose;
perkant atkreipti dėmesį į realizavimo datą;
vengti užkandžiauti paplūdimiuose prekiaujamais pyragėliais su mėsa ar dešrelėmis, nepirkti maisto tose vietose, kur neužtikrintos tinkamos maisto laikymo sąlygos;
neplauti vaisių ir daržovių ežero ar upės vandenyje;
maistui vartoti tik kokybišką geriamąjį vandenį;
maudantis jūroje, ežere ar upėje saugotis, kad vanduo nepakliūtų į burną.
нarnyno užkrečiamųjų ligų galima išvengti, apsauga nuo jų labai priklauso nuo mūsų pačių.
——–
kalbėk [email protected]
Â

Apple podcasts
Spotify
Google podcasts
Rss
Radio public
Breaker
Anchor
Pocket Casts
Castbox







