Klausyti gyvai

24:00 - 06:30

Nakties garso takelis

„Apie sveikatą ir gyvenimą” – per maistą plintančių infekcijų galima išvengti

Vasara – tai atostogų bei poilsio gamtoje metas. Š iuo laikotarpiu paprastai stebimas susirgimų, plintančių per patogeniniais mikroorganizmais užterštą maistą ar vandenį, padažnėjimas. Dažniausiai registruojami susirgimai salmoneliozėmis, kampilobakterijoze, jersinijoze, virusinėmis žarnyno infekcijomis. Š½arnyno užkrečiamąsias ligas sukeliantys mikroorganizmai šiltu oru gali ilgai išgyventi aplinkoje, o patekę į maisto produktus – pasidauginti. Kai kurios bakterijos gali gaminti toksinus, kurie sukelia apsinuodijimą maistu. Epidemiologinės apklausos duomenimis dažniausios minėtų ligų priežastys: nepakankamas šiluminis maisto apruošimas, netinkamas greitai gendančių maisto produktų laikymas, asmens higienos reikalavimų nesilaikymas.

Per 5 šių metų mėnesius, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sergamumas ūmiomis žarnyno infekcijomis Alytaus mieste išliko panašiame lygyje, užregistruota 213 susirgimų. Vyravo virusinės žarnyno infekcijos, kurios sudarė 83,6 proc.: registruoti 77 rotavirusinio enterito (praėjusiais metais – 103), 99 nepatikslintų virusinių žarnyno infekcijų (praėjusiais metais – 91) atvejai. Per tą patį laikotarpį Alytaus rajone sergamumas žarnyno infekcijomis sumažėjo 12,5 proc., registruoti 73 susirgimai, iš jų virusinės žarnyno infekcijos sudarė 78 proc. 23 – ims asmenims diagnozuotas rotavirusinis enteritas (2012 m. – 38 – iems), 34 – iems – virusinės nepatikslintos žarnyno infekcijos (2012 m. – 38 – iems).

Dažniausiai per maistą plintančios infekcijos pasireiškia šiais simptomais: pykinimu, vėmimu, pilvo skausmais, viduriavimu, karščiavimu. Pajutus pirmuosius ligos požymius patartina nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją.

Siekiant mažinti riziką užsikrėsti ir susirgti žarnyno infekcijomis patariama:
laikytis asmens higienos, dažnai ir kruopščiai plauti rankas su muilu, ypač prieš valgį, pasinaudojus tualetu ir kita;
maistą gaminti taip, kad patogeniniai mikroorganizmai, esantys žaliuose produktuose, nepatektų į vartojimui paruoštą maistą. Kiekvieną kartą būtina plauti rankas prieš maisto ruošimą, po paukštienos ar kitos žalios mėsos apdorojimo, kruopščiai išplauti įrankius, stalų paviršius, lenteles;
labai gerai išvirti, iškepti mėsą, kiaušinius;
paruoštą maistą suvartoti kuo greičiau, nesuvalgytą ar iš anksto paruoštą – laikyti šaldytuve, nes kambario temperatūroje bakterijos sparčiai dauginasi;
ilgiau laikytą šaldytuve maistą prieš vartojimą gerai pakaitinti;
vengti ragauti žalią mėsą, gerti nepasterizuotą pieną, nežinomos kokybės vandenį;
vaisius, daržoves atidžiai plauti tekančiu geriamuoju vandeniu.

Ruošiantis į kelionę ar į gamtą:
patartina pirkti negreitai gendančius maisto produktus arba maistą laikyti šaltkrepšiuose;
perkant atkreipti dėmesį į realizavimo datą;
vengti užkandžiauti paplūdimiuose prekiaujamais pyragėliais su mėsa ar dešrelėmis, nepirkti maisto tose vietose, kur neužtikrintos tinkamos maisto laikymo sąlygos;
neplauti vaisių ir daržovių ežero ar upės vandenyje;
maistui vartoti tik kokybišką geriamąjį vandenį;
maudantis jūroje, ežere ar upėje saugotis, kad vanduo nepakliūtų į burną.

Š½arnyno užkrečiamųjų ligų galima išvengti, apsauga nuo jų labai priklauso nuo mūsų pačių.

——–

kalbėk [email protected]

 

Kitos naujienos

Kiekvienais metais sulaukiame šimtų Jūsų nuotraukų su naujai atsivėrusiomis ar iki gyvo kaulo įky...

Varėnos rajono policijos komisariato pareigūnai vykdo Gabijos Samuščenko (gim. 2006 m.) paiešką, kuri Var...

Alytuje praūžė ilgai lauktas pirmasis tokio formato kultūrinių patirčių festivalis jaunimui „Nuo ...

BALANDŽIO 30 D. 18:00 val. Alytaus kino klube "Kino kablys" kviečiame į filmo "Karta.EU" premjerą ir susi...