Klausykite Jums patogiu metu – prenumeruokite podcast’ą:
Ar esate ragavę sausmedžio uogų? Šių uogų populiarumas sparčiai auga, nes jos turi daug privalumų: labai atsparios šalčiams, krūmai nereiklūs, retai serga ir, svarbiausia, tai yra labai vertingos ir mūsų pačios ankstyviausios uogos, sunokstančios iki dviejų savaičių anksčiau nei braškės! Sausmedžius žmonės labai pamėgo, kai atsirado naujos, stambiauogės sausmedžių veislės. Uogos yra desertinio skonio. Pasaulio produktų rinkoje sausmedžio uogos dėl savo išskirtinės vertės priklauso super maistui!
Laidoje „Darau verslą” kalbėjomės su Laima Statutaite, kuri Alytaus rajone vysto sausmedžio uogų ūkį.
Valgomųjų sausmedžių uogos yra tamsiai mėlynos arba melsvos spalvos, pailgos formos,1,5-4,0 cm ilgio. Jos yra sultingos, skanios, gaivaus rūgščiasaldžio skonio.
Kaip sako Laima Statutaitė, sausmedis vadinamas „antioksidantų karaliumi”: „jo uogos yra labai turtingos antocianinais (daugiau nei 4 kartus daugiau nei šilauogėse, avietėse ir braškėse). Uogose esančios medžiagos vertingos sergantiems diabetu, naudingos virškinimo sistemai, skatina šlapimo išsiskyrimą, valo organizmą nuo sunkiųjų metalų. Šioje uogoje yra daug vitamino C, geležies, magnio”.
Laima Statutaitė šias uogas augina jau 6 metus. „Ką norėčiau auginti ieškojau kelis metus, braškių ir šilauogių nenorėjau dėl jų populiarumo, taip atradau sausmedžius ir skleidžiu žinią apie jas. Derlius šių uogų trunka apie mėnesį laiko. Patogiausias šių uogų išlaikymo būdas yra šaldymas”, – sako L. Statutaitė.
Sausmedžio uogų šeimininkė Laima kviečia atvykti lankytojus į jos ūkį. Tai vieta, kur gali žmonės atvažiuoti ir nusiskinti uogų, praleisti laiką gamtoje. Visi, kurie nori atvykti į sausmedžių ūkį, gali susisiekti su Laima ir pasidžiaugti uogų teikiama nauda.