Klausyti gyvai

24:00 - 06:30

Nakties garso takelis

Druskininkuose išrinktas geriausias Lietuvos ūkininkų sūris

Rugpjūčio 12-ąją Druskininkuose vyko ketvirtasis sūrių festivalis. Jame dalyvavo 20 smulkių sūrininkų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos. Renginyje apsilankė keli tūkstančiai sūrio mylėtojų, kurie domėjosi, degustavo, bendravo ir pirko ūkininkų nuoširdaus darbo vaisius.

(nuotr.Audriaus Karečkos)

Trečią kartą Lietuvoje vykusiame sūrių konkurse dalyvavo 26 sūriai.

Nugalėtojais tapo:
Geriausias karvių pieno sūris ir geriausias puskietis sūris ir festivalio Grand Prix – Viržinis (jaunas), sūrinė Varinis Puodas, Varėnos raj.
Geriausias ožkų pieno sūris ir geriausias brandintas rūgštinis sūris – Ožka pataluose, Laužėnų kaimo sūrinė, Švenčionių raj.
Geriausias saldaus pieno sūris – Kurmio namas, Jurga Stoškutė, Varėnos raj.
Geriausias tradicinis sūris – Močiutės, Dalia Baranauskienė, Varėnos raj.
Geriausias mėlynojo pelėsio sūris – Gelmė, Vaida Genienė, Alytaus raj.

(nuotr.Audriaus Karečkos)

Konkursas buvo vykdomas pagal tokių konkursų tarptautinę patirtį. Komisija:
Mindaugas Vizgaitis – sūrių gamybos technologas
Angelo Labatte – “Čiop Čiop” virtuvės šefas
Gian Luca Demarco – sūrių gurmanas, „Kulinarinės studijos“ vadovas
Linas Petrukaitis – “Gero maisto akademijos” įkūrėjas „30 geriausių restoranų“ reitingo organizatorius
Hubert Hiron – sūrių gamybos ūkiuose konsultantas, veterinarijos gydytojas homeopatas, “Zone Verte” narys
Mirek Sienkiewicz – Lenkijos sūrių festivalio “Czas na Ser” organizatorius, sūrių gamybos technologas

 

(nuotr.Audriaus Karečkos)

Didelio dėmesio sulaukė ypatingos sūrių degustacijos. Parmezaną su “Rasos” mineraliniu vandeniu derino gastronomijos apžvalgininkas Paulius Jurkevičius, įdomiausius lietuviškus sūrius su alumi – “Black Light Brewing” bravoro aludaris Ignas Vaščila, Lenkijos ūkininkų sūrius pristatė Mirek Sienkiewicz, o apie prancūzišką sūrių valgymo kultūrą pasakojo Hubert Hiron.

Renginio metu veikė kūrybinės dirbtuvės vaikams su Artoteka, buvo galima sužinoti sūrio gamybos niuansų norint pasigaminti sūrio namie, savo įspūdžiais dalijosi konkurso komisijos nariai. Antradienį Kaune sūrių konkurso komisijos narys iš Prancūzijos Hubert Hiron vedė seminarą ūkininkams apie pieninių gyvulių sveikatą.

Kitos naujienos

Kanų prizininkai, naujiena iš Venecijos, kino meistrų darbai iš Berlinalės. Tokia kino programa „...

Viename Europos namų ūkyje vidutiniškai yra 74 buitinės technikos ir elektronikos prietaisai, tačiau mažd...

Dvynukų Teodoro Emilio ir Kasparo Eriko tėtis Irmantas pusę metų kone kasdien išnešdavo iš namų didelius ...

Šventežeryje įsikūrusi bendrovė „Pietų Megrame“ rugsėjo 24 d. atšventė 25-ąjį gimtadienį. FM99 apie prabė...