Klausyti gyvai

06:30 - 08:35

Ryto programa „Geros dienos!“

Jūros dieną minėkime su žuvimi

Liepos 30-ąją minime Jūros dieną, o paskutinį liepos savaitgalį Klaipėdoje vykstanti Jūros šventė − vienas didžiausių ir populiariausių renginių Lietuvoje. Vis dėlto, nors didžiuojamės gyvendami jūrinėje valstybėje, tai ne taip ryškiai atsispindi mūsų mityboje. „Eurobarometro“ duomenimis, bent kartą per savaitę žuvies ar jos produktų namuose valgo 38 proc. Lietuvos gyventojų, ir pagal šį rodiklį dar kiek atsiliekame nuo Europos Sąjungos vidurkio, siekiančio 42 proc.

Žinant pagrindinius žuvies apdorojimo principus, vakarienė ant stalo gali garuoti vos per keliolika minučių. (Pixabay nuotr.)

Be žuvies ir jos patiekalų neįsivaizduojama daugelis tradicinių Lietuvos švenčių. Tačiau neretai girdime, kad žuviai dažniau patekti ant šeimos stalo sukliudo ir tai, kad daugelis tiesiog nemėgsta terliotis ruošdami maistui šviežią žuvį ar mano, kad ją gana sudėtinga skaniai pagaminti.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja žuvies valgyti reguliariai, bent kartą-du per savaitę. Tai padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, insulto. Riebioje žuvyje, pavyzdžiui, silkėje, lašišoje, skumbrėje esančios omega-3 riebalų rūgštys itin naudingos ne tik širdžiai, smegenims, bet ir sąnariams, odai, imuninei sistemai. Mokslininkai teigia, kad žuvis stiprina ir žmogaus psichinę sveikatą: tyrimų duomenimis, minėtos omega-3 rūgštys ir vitaminas D, kurio šaltinis taip pat yra žuvis, didina atsparumą depresijai ir padeda kovoti su šia liga.

Tačiau klausantis kai kurių žvejų ir šeimininkų, susidaro įspūdis, kad slogią nuotaiką gali sukelti jau vien žuvies patiekalų gaminimas. Toks požiūris nebūtinai teisingas: žuvį nuvalyti ir skanų jos patiekalą vakarienei paruošti galima vos per keliolika minučių.

Tinkamai pasirinkite įrankius

Nutarus ruošti patiekalą iš šviežios žuvies ir valyti ją patiems, svarbu pasitelkti tinkamus įrankius. Šiuo atveju nepamainomos yra aštrios virtuvės žirklės. Jomis dorodami žuvį lengvai ir greitai nurėšite plaukmenis. Žirklėmis patogu žuvį ir skrosti, negiliai įkerpant pilvą – taip sumažėja rizika pažeisti žuvies tulžį. Išsiliejusi ji gali žuvį apkartinti, tad jei taip atsitiko, skrodžiamą žuvį nedelsdami gausiai nuplaukite vandeniu.

Jei po ranka neturime virtuvės žirklių, žuviai doroti tiks ir aštrus bei plonas peilis, o filė patogiau išpjauti peiliu, turinčiu lanksčią geležtę. Dorojant žuvis, ypač stambesnes, tokias kaip lašiša, virtuvėje pravers ir pincetas, kuriuo greitai ištraukiosite filė likusias ašakas.

Be abejo, visada galima rinktis jau paruoštą filė. Kita vertus, žuvis dorojant pačiam lieka be reikalo nuvertinamų dalių – galvų, kaulų, − iš kurių verdama žuvienė, taip pat puikiai praturtinanti kiekvieną stalą.

Žvynus įveikite be rūpesčių

Nuo šviežios žuvies patiekalų daugelį atbaido būtinybė žuvį skusti ir po šio proceso liekanti pilna virtuvė žvynų. Specialistas šypsosi: tokia būtinybė kyla ne visuomet. Kai kurių žuvų, tokių kaip vėgėlės, šamai, otai ar lynai, oda be žvynų arba jie labai smulkūs ir skusti jų nebūtina – pakanka žuvį švariai nušveisti druska ar kempinėle ir gausiai nuplauti šaltu vandeniu.

Jei maistui ruošiate stambių, šiurkščių žvynų turinčias žuvis – karšius, vilkešerius, – prieš skusdami žvynus galite pusei minutės pamerkti į verdantį vandenį, tuomet žuvį nuvalyti bus lengviau. Tinkamai nuskustos žuvies oda – lygi, švelni paliesti. Jei žuvį ruošiatės kepti, patariama nevargti lupant odą. Ji sutvirtina mėsą, padeda kepamai žuviai nesuirti. Kad žuvis iškeptų tolygiau, o kepama filė nesiraitytų, išsaugotų formą, odą prieš kepant galima keliose vietose įpjauti.

Verdant žuvienę, stambesniems žuvies gabalams išvirti pakanka apie 15 minučių. (StockSnap nuotr.)

Ne per ilgai, ne per kaitriai

Net ir tinkamai išdorotą žuvį nesunku sugadinti per ilgai laikant ją puode, keptuvėje ar orkaitėje. Kaip ir daugelis kitų jūros produktų, žuvies mėsa struktūrą keičia itin greitai. Todėl gaminant filė keptuvėje, pakanka ją apkepti po porą ar kelias minutes iš abiejų pusių, nelygu, kokio storio filė.

Verdant žuvienę, stambesniems žuvies gabalams išvirti pakanka apie 15 minučių, virti žuvį reikėtų ne aukštesnėje kaip 85—90°C temperatūroje. Verdant žuvienę puodo rekomenduojama nedengti: taip žuvis išsaugos jai būdingą skonį ir aromatą.

Ruošiant žuvį orkaitėje jos taip pat svarbu neperkaitinti, o į kepimo popierių drauge su daržovėmis suvyniota vidutinio dydžio žuvis iškeps per 20-30 minučių. Kitas paprastas ir greitas būdas paruošti žuvį – ją kartu su šviežiomis ar šaldytomis daržovėmis sudėti į garpuodį arba sietelį didesniame puode su verdančiu vandeniu.

Pagardai – su saiku

Šviežia žuvis pasižymi švelniu, turtingu skoniu, kurio dažnai nebūtina kaip nors papildomai stiprinti. Šiek tiek druskos, pipirų, švelnaus aromato žolelių – krapų, petražolių, bazilikų – tiek visiškai pakanka žuviai pagardinti ir visiškai galima apsieiti be įmantrių padažų.

Atskleisti žuvies skonį padeda ir rūgštesni pagardai. Prie žuvies tinka citrinų, obuolių sultys, jų ar rūgščių uogų – spanguolių, bruknių – pagrindu paruošti pažadai, kurių taip pat rekomenduojama nepadauginti: šviežia žuvis skani, sveika ir vertinga pati savaime.

Kitos naujienos

Energijos kaupimo įrenginių sistemos operatorė „Energy cells“ trečiadienį simbolinės kapsulės ...

Lietuvių kalba unikali ir ypatinga, ja komunikuojame tarpu...

Liepos 5 d. Dauguose, Alytaus r., tradiciškai bus švenčiama Valstybės (Lietuvos karaliaus Min...

Pirmus kelis karo Ukrainoje mėnesius Alytaus broliškas miestas Kremenčiukas nepatyrė karo smūgių ir...