Klausykite Jums patogiu metu – prenumeruokite podcast’ą:
Vanduo sudaro apie du trečdalius visų gyvosios gamtos organizmų, o žmogaus kūno masės – 70 proc. Kūnui kasdien reikia ne mažiau kaip 1,9 l vandens ir pusės arbatinio šaukštelio druskos, kad kompensuotų natūralius vandens nuostolius, kurie atsiranda šlapinantis, prakaituojant, kvėpuojant.
Mažesnis kiekis apkraus kepenis papildomu darbu. Jos turės dirbti sunkiau, kad sukauptų šlapimą ir pašalintų kuo daugiau cheminių toksinių atliekų iš kuo mažesnio vandens kiekio. Organizme sumažėjus 1–2 proc. vandens, jaučiamas troškulys. Skysčių trūkumas slopina raumenų jėgą, lėtina medžiagų apykaitą, sutrinka koordinacija, organizmui gresia patirti šilumos smūgį dėl nepakankamo prakaitavimo. Prasidėjus net ir nedidelei dehidratacijai juntamas nuovargis, galvos svaigimas, pykinimas, sutrinka širdies veikla, nes tirštėja kraujas, blogėja raumenų aprūpinimas maistinėmis medžiagomis ir deguonimi. Tad karštuoju metų laiku, kuomet daugiau prakaituojame ar intensyviai sportuojame, būtina gerti ne tik gėlą, bet ir elektrolitų turintį mineralinį vandenį (mineralizacija -2<g/l).
Vanduo yra maistinga medžiaga. Jis gamina energiją. Organizme esančiame vandenyje vyksta medžiagų apykaita, įvairios cheminės reakcijos, nes vanduo yra daugelio medžiagų tirpiklis. Visi gyvybiškai svarbūs procesai, medžiagų apykaita vyksta ištirpus į organizmą patekusioms organinėms ir neorganinėms medžiagoms. Su vandeniu pašalinami medžiagų apykaitos produktai. Taigi tiems, kurie tikrai rūpinasi savo sveikata, fiziologija, patariama gerti vandenį laikantis tokių taisyklių:
- Atsikėlę ryte išgeriame 1 stiklinę vandens ir po to nevalgome 1,5–2 val. Toks įprotis padės sureguliuoti organizmo rūgštinį-šarminį balansą. Tai ypač aktualu tiems, kurių mityboje tradiciškai vyrauja šie produktai: mėsa, duona ir cukrus.
- 30 min. prieš maisto vartojimą išgeriame 1 stiklinę vandens. Negerkite labai šalto vandens. Geriamasis vanduo turėtų būti maždaug kambario temperatūros. Manoma, kad organizmas stengdamasis sušildyti vandenį veltui eikvoja energiją, todėl mažiau jos skiria maisto suvirškinti.
- Vartodami maistą negeriame (po valgio negeriame apie 40–60 min). Vanduo atskiedžia mūsų virškinimo sistemos sultis (fermentus), pašalina naudingas medžiagas, skirtas maistui virškinti, mažina virškinimo fermentų koncentraciją skrandyje – tai lėtina ir sunkina virškinimą.
- 30 min. prieš miegą išgeriame 1 stiklinę vandens. Naktį iš organizmo šalinami toksinai, mes išgariname daug vandens – iškvėpuojame ir išprakaituojame. Todėl patartina tas vandens atsargas papildyti.
- Kai norime gerti, geriame vandenį. Gerti reikėtų reguliariai, kad troškulio niekuomet nejaustumėte.