
Klausykite Jums patogiu metu – prenumeruokite podcast’ą:
Lietuvos etnografijos muziejuje Rumšiškių Adventinio miestelio dirbtuvėse verpimo paslaptimis dalijosi Neda Žaltauskienė.
Beje, verpti galima ne tik vilną, bet ir linus, sako verpėja.
„Pradžioje, avelę nukirpus, reikia iš vilnos išpešioti visokias garbanėles, nešvarumus, šakaliukus.“ – pasakoja N.Žaltauskienė.


Po to vilną reikia sukaršti – karštuvai padaro pluoštą vientisą, kad galėtum verpti.
Paskui reikia prisiverpti dvi rites, ir vėl rateliu tuos siūlus susukti, kad padarytum suktą siūlą.
Tada siūlus išvynioja į didelius matkus, kad būtų galimą avelių vilną išplauti, išdžiovinti ir galiausiai, susukus į kamuolius, jau galima megzti.

