Klausyti gyvai

12:00 - 13:00

Dienos kaleidoskopas

Nustebinkite svečius heloviniškais patiekalais

Ne visi lietuviai linkę minėti mistiškąjį Heloviną, tačiau ir jaunimui, ir vyresnio amžiaus žmonėms tai gali būti dar viena proga nustebinti savo artimuosius teminiu vakarėliu. Ši šventė išsiskiria šiurpiais kostiumais, dekoracijomis, baugiai paserviruotu stalu ir Heloviniškais patiekalais.

 

 

Ritualinės apeigos susijusios su maistu ir mirusiais kilusios nuo seniausių laikų ir įsitvirtinusios įvairių šalių kultūrose. Receptai ir ritualai plėtojosi pagal vietos kultūrą ir virtuvę. Senovės Egipte mirusieji buvo laidojami su medaus pyragu, kad turėtų ką valgyti pomirtiniame gyvenime. Sicilijoje mirusieji būdavo sveikinami su tradiciniais patiekalais cartocci ir tatu. O amerikietiškosios Helovino tradicijos, prasidėjo XX a., joms pradžią davė senovės Keltų tautų papročiai. Lapkričio 1-ąją keltai degindavo laužus, buvo tikima, kad sieloms, kurios išėjo per paskutiniuosius 12 mėnesių anapilin, tą naktį suteikiama amžinybė. Šiais šventei keltai kepdavo pyragus ir jais vaišindavo į jų namus užsukusius lankytojus prašydami, kad šie pasimelstų už jų artimųjų sielas. Jie savo namų langus padabindavo iš daržovių pagamintais žibintais, taip sveikindami vaiduoklius ir paklydusias sielas. Dažniausiai žibintams naudotas moliūgas, iš jo išskaptuotos minkštosios dalies būdavo kepami įvairiausi pyragai. Šiais laikais Helovinas švenčiamas kai persirengėliai eina iš namų į namus, reikalauja „pokšto arba vaišių“, krečia įvairias išdaigas ir puošia aplinką vaiduokliškomis bei šiurpiomis dekoracijomis.

Keletas receptų teminiam Helovino vakarėlio stalui. Receptai yra paprasti ir nesudėtingi, todėl patiekalus paruošite greitai ir nustebinsite savo svečius.

83

„Linksmieji voriukai“

Jums reikės:

  • 60 g cukraus
  • 100 ml grietinėlės
  • 100 ml aliejaus
  • 1 kiaušinis
  • 2 g druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • 35 g miltų
  • 1 g kepimo miltelių
  • 200 g pieninio šokolado
  • 50 g įvairių spalvų pabarstukų
  • 50 g kokoso drožlių
  • 50 g ilgų saldainių „vorų“ kojelėms formuoti
  • 20 g apvali maži saldainiai „vorų“ akims formuoti
  • Ilgi pagaliukai

Paruošimo būdas:

Dideliame dubenyje suplakite cukrų, grietinę, aliejų, kiaušinį, vanilinį cukrų, druską, suberkite kepimo miltelius, miltus. Iš tešlos formuokite rutuliukus, jei reikia, įberkite miltų, ir apie 20–25 min. kepkite 180 °C orkaitėje. Atvėsinkite iškeptus sausainius. Ištirpinkite šokoladą. Įsmeikite ilgus pagaliukus į rutuliukus, merkite į ištirpintą šokoladą ir ištraukę dekoruokite pabarstukais, kokosų drožlėmis.  Ištirpintu šokoladu priklijuokite akis, įsmeikite ilgus saldainius ir suformuokite „voro“ kojeles.

„Raganos piršteliai“

Jums reikės:

  •  2,5 stiklinės kvietinių miltų
  • 250 g sviesto
  • 1 stiklinė cukrus
  •  1 kiaušinis
  •  1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 100 g šokolado
  •  0,5 stiklinės migdolų

Paruošimo  būdas:

Sumaišykite cukrų, sviestą, kiaušinį ir vanilinį cukrų. Suberkite miltus, druską ir išminkykite tešlą. Paruoštą tešlą padėkite į šaldytuvą pusei valandos. Tuomet ją padalinkite į vienodas dalis ir formuokite piršto formos sausainius. Ant riebalais išteptos arba kepimo popieriumi išklotos skardelės dėkite suformuotus sausainius. Peiliu padarykite kelis negilius įpjovimus. Ištirpinkite šokoladą ir ant kiekvieno sausainio uždėkite juo pateptą migdolą. Sausainius orkaitėje kepkite 15 min. 180 – 200 °C temperatūroje, kol gražiai paruduos.

69

„Moliūgų sausainiai“

Jums reikės:

  • 125 g moliūgų tyrės
  • 1 kiaušinis
  • 70 g cukraus ir cukraus kristalų – papuošimui
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • 4 g malto imbiero
  • 180 g Miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 100 g Juodojo šokolado puošimui

Paruošimo būdas:

Sumaišykite visas tešlai skirtas sudedamąsias dalis: moliūgų tyrę, kiaušinį, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną, maltą imbierą, miltus, kepimo miltelius. Formuokite sausainius ir dėkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Susmulkinkite šokoladą ir iš jo gabalėlių formuokite sausainio veidelį. Apie 30–35 min. kepkite 180 °C orkaitėje. Iškepusius skanėstus apibarstykite cukraus kristalais.

Kitos naujienos

Nuo šių metų gegužės 2 d. keičiasi atliekų priėmimo tvarka Alytaus regiono atliekų tvarkymo centr...

Kiekvienais metais sulaukiame šimtų Jūsų nuotraukų su naujai atsivėrusiomis ar iki gyvo kaulo įky...

Varėnos rajono policijos komisariato pareigūnai vykdo Gabijos Samuščenko (gim. 2006 m.) paiešką, kuri Var...

Alytuje praūžė ilgai lauktas pirmasis tokio formato kultūrinių patirčių festivalis jaunimui „Nuo ...