Klausykite Jums patogiu metu – prenumeruokite podcast’ą:
Ar esate girdėję, kad saldinti kavą yra tikra nuodėmė? O tai, kad užsiplikyti maltą kavą tiesiog puodelyje gali tik nieko apie šį gėrimą neišmanantis žmogus?
„Netiesa“, – sako „FM99“ svečias „Sorpreso“ vadovas, kavos ekspertas Andrius Bondarevas. Kviečiame pasiklausyti pokalbio apie kavos kultūrą, skirtingas jos rūšis ir kokias labiausiai mėgsta dzūkai, apie tai, kokie šio gėrimo plikymo būdai, daug įdomių dalykų kavos mylėtojams.
Žadama, kad ateinančiais metais kava brangs dėl orų sąlygų išauginus daug mažesnį kavos derlių didžiausiose šalyse augintojose, tad tiems, kurie mėgsta kavą ir nori sutaupyti, derėtų suskubti dar šiemet įsigyti kavos atsargų, pataria A. Bondarevas.
Tačiau kartu jis ramina, kad reikėtų tikėtis, jog toks kainų augimas ilgai neužsibus, kai lauksime naujo derliaus.
Kaip kava auginama, kaip renkama, skrudinama, kokia kavos kultūra skirtingose šalyse, stebėti labai įdomu, sako „FM99” svečias, daug keliaujantis po skirtingų šalių kavos plantacijas, ūkius, mėgstantis keistis žiniomis su kitų šalių ekspertais ir atrasti vis naujų rūšių, skonių bei poskonių.
Kaip pasakoja „Sorpreso” salono vadovas, lietuviai pomėgiu ir pasirinkimais panašesni į skandinavus – mėgstame švelnesnę, ne tokią išraiškingą kavą kaip, pavyzdžiui, ispanai ar italai.
Bet net ir tą pačią kavą galime atrasti visiškai skirtingą, jeigu ją plikysime skirtingų temperatūrų vandeniu. Vos kelių laipsnių temperatūros skirtumas gali kavos skonį pakeisti neįtikėtinai. Įdomu ir tai, kad tam tikrų rūšių kava puikiai tinka su pienu, o yra rūšių, kurios nuostabiai atsiskleidžia espresso puodelyje. Tad išdrįskime pasitarti su specialistais, parduodančiais kavą – jie tikrai patars, kokias pupeles ar maltą kavą pasirinkti, kad galėtumėte išties mėgautis kiekvienu šio stebuklingo gėrimo lašeliu.
Jaukaus pokalbio klausymo prie gardžios kavos!