Klausyti gyvai

24:00 - 06:30

Nakties garso takelis

„Sveikatos linija“ – geriausios žiemos atsargos šaldytos ir raugintos

Sveikatos linija“ – geriausios žiemos atsargos šaldytos ir raugintos, – sako Alytaus rajono savivaldybės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė.

Konservai imagesTokie atsargų ruošimo būdai labiausiai išsaugo savo vertingąsias savybes, ko negalima pasakyti apie konservavimą. Būtina žinoti, kad siekiant išsaugoti vaisiuose ir daržovėse kuo daugiau vitaminų, būtina laikytis tam tikrų taisyklių. Štai  daugeliu požiūriu pats geriausias konservavimo būdas – šaldymas. Jeigu užšaldymo ir vėliau atšildymo procesai atliekami teisingai, tai praktiškai didžioji produkto vertingųjų medžiagų dalis lieka nepakitusi. Specialistai nepataria į šaldiklį dėti dėžučių ar maišelių su kambario temperatūros produktais, nes kol indelyje sušals uogos, praeis maždaug para, uogos ar vaisiai sušals į gumulą. Taip užšaldytos sodo ir daržo gėrybės atšildytos bus pažliugę ir nekels apetito. Užšaldyti galima praktiškai viską. Šis būdas tinka visoms uogoms, prieskoninėms žolelėms ir daugumai daržovių. Daržoves ir prieskonius rekomenduojama prie užšaldymą susmulkinti, kad vėliau būtų patogiau atsišildyti tik reikiamą kiekį.  O be to, juk ruošiant sriubą ar kepant pyragą, galbūt galima daržoves ir vaisius naudoti neatšildytus?

O jeigu sumanysite rauginti daržoves – tai dar geriau.  Rauginti agurkai ir rauginti kopūstai – labiausiai lietuvių vartojamos rauginimo būdu konservuotos daržovės, tačiau rauginti galima ir daugiau daržovių: burokėlius, cukinijas, patisonus, paprikas ar morkas. Rauginti produktai gali būti ne tik skanūs, bet ir sveiki. Ypač daug pagyrų susilaukia rauginti kopūstai, kurie įvardijami pagrindiniu vitaminų šaltiniu žiemą. Nors pastaraisiais metais pasirodžiusiai informacijai, kad rauginti produktai, ypač kopūstai, gali apsaugoti nuo krūties vėžio, dar reikia rimto mokslinio pagrindimo, tačiau tai, kad raugintuose kopūstuose gausu kalio, kitų mineralinių medžiagų ir vitaminų, yra faktas.

Marinuotos daržovės žiemą yra geriau nei jokių, tačiau niekada neatstos žalių. Neteisinga yra galvoti, kad actas – tai vienintelis leistinas ingridientas. Renkantis marinavimo būdą būtina atkreipti dėmesį į druskos kiekį ir rinktis receptūras, kuriose jos reikalinga įdėti mažiau. Taip pat reiktų rinktis tas receptūras, kuriose vaisiai ir daržovės paruošiami, marinuojami greičiau, t. y. kuo mažiau pjaustymo, tarkavimo, marinato pylimo ir nupylimo, užvirinimo ir atvėsinimo procesų, nes vitaminų ir kitų aktyvių medžiagų pradeda mažėti jau skutimo, lupimo ir pjaustymo etape, labiausiai sumažėja, veikiant aukštai temperatūrai, kaitinant.

Kitos naujienos

„Wolves“ klubas toliau tvirtina savo pozicijas LKL. Savo arenoje patiesę Kauno "Žalgirį" vilkai r...

Savaitgalį Alytuje vyko Lietuvos kulkinio šaudymo, pneumatiniais ginklais, komandinis Čempionatas...

Alytaus statybos bendrovė „Dzūkijos statyba“ Kauno technologijos universiteto prašymu įtraukta į Viešųjų ...

Šį sekmadienį (Vasario 12 d.) Makniūnuose vėl nuo 10 iki 13 val. vyks Makniūnų bagažinių turgelis...