Klausyti gyvai

16:00 - 17:00

Ne tu vienas kelyje

Ar Europa išliks vieninga? – FM99 pokalbis su Europos Parlamento nariu Petru Auštrevičiumi laidoje „EP iš pimų lūpų”.

Vakarai pateko į keblią padėtį dėl didelių energijos kainų ir menkos pasiūlos. Kadangi gamtinių dujų eksportas sudaro tik 2 proc. Rusijos BVP, Kremliui ši sritis nėra Achilo kulnas. Tačiau dujų importas kritiškai svarbus klientams, pavyzdžiui, Vokietijai. Taip pat, politinė padėtis didelėse Europos valstybėse nėra visiškai stabili: Italijoje ir Jungtinėje Karalystėje nebeliko premjerų.

Anot P.Auštrevičiaus, dabartinė situacija Europoje reiškia, kad prireiks papildomų pastangų vienybei išlaikyti:

‚‚Mes visi žinome, kad vienybė yra stiprybės ir sprendimų, kurių reikia, pagrindas, bet ji nėra automatišką ir tą vienybė palaikyti kiekvieną kartą kainuoja papildomas pastangas ir netgi politinį kapitalą. O blogiausias šių dienų pavyzdys, kaip ši vienybė byra ir tampa parodija, tai yra Vengrijos užsienio reikalų ministro vizitas į Rusiją. Kai tik, šią savaitę, Europos Komisija priima sprendimą dėl 15% dujų sumažinimo, ieško kaip tą priklausomybė [nuo Rusijos] sumažinti, o jis, Orbano pakalikas, nuvažiavęs paprašė padidinti dujų tiekimą į Vengriją”, – dabartinė situaciją komentavo europarlamentaras.

Taip pat, viso Rusijos karo su Ukraina metu, Europoje gausu Rusijos propagandos, ji skleidžiama siekiant destabilizuoti Europos šalių politinę situaciją:

‚‚Jie savo tikslų pasiekė, ir pasiekė žinot kaip? Jie savo tikslų pasiekė gąsdinimais ir išankstiniu krizės sukūrimu, perspėjimais ir panašiai. Nes kai Rusijos propaganda kalba apie tai, kadangi Vakarai yra įpratę racionaliai mąstyti, jie mano, kad iš tikrųjų yra galimybė atsirasti krizei ir tada įmasi tokių, mano manymu nereikalingų, veiksmų, kaip šiuo atveju, dėl Kaliningrado tranzito. Tada atsiranda kažkokia nereikalinga kompromisų nuostata lyg reiktų jo ieškoti su Rusija.”, – kalbėjo P.Auštrevičius.

Daugiau apie dabartines politines aktualijas klausykite FM99 pokalbyje su europarlamentaru Petru Auštrevičiumi.

Laida paruošta bendradarbiaujant su EP frakcija „Atnaujinkime Europą“/Renew Europe

Kitos naujienos

Velykos – tai ne tik pavasario šventė, bet ir metas susiburti su šeima ir artimaisiais prie bendr...

Dalijamės greitais ir paprastais „FM99" komandos receptais jūsų velykiniam stalui. Išbandykite gr...

Velykos – puikus met...

Brangūs mažieji ir jaunieji bičiuliai, sveikiname su Šv. Velykomis!!! Apkabinam ir džiaugiamės su...