Klausyti gyvai

13:35 - 15:00

Ši diena muzikos istorijoje

2024 metų Alytaus jaunojo menininko stipendijos – aktoriui, skaitmeninio meno kūrėjai ir fotografei (pokalbis su P. Adomaičiu)

Nuo 2018 metų skiriamas Alytaus miesto savivaldybės jaunojo menininko stipendijas iki šiol yra gavę 16 jaunųjų menininkų. Šiais metais jos skirtos dar trims jauniems kūrėjams. 2024 m. Alytaus miesto savivaldybės jaunojo menininko stipendijos skirtos Povilui Adomaičiui, Gretai Bratkauskaitei ir Gabijai Labutytei.

Kviečiame pasiklausyti pokalbio su 2024 m. Alytaus miesto savivaldybės jaunojo menininko stipendijos laimėtoju Povilu Adomaičiu, kviesiančiu alytiškius ir miesto svečius į poezijos vakarus!

Putinų gimnazijos absolventas Povilas Adomaitis – profesionalus teatro ir kino aktorius, nuo 2019 m. dirbantis. Alytaus miesto teatre, o nuo 2023 m. – ir teatro „Kitas kampas“ improvizatorius. Jis per šiuos metus surengs nemokamus lietuvių autorių poezijos skaitymus skirtingose Alytaus miesto erdvėse – bibliotekoje, kavinėse, parkuose, siekdamas sudominti poezija.

P. Adomaitis skaityti renkasi skirtingų kartų, srovių garsių lietuvių poetų kūrybą – nuo poezijos klasikų iki šiuolaikinių poetų. Eilėraščiai apima amžinąsias, bendražmogiškas ir visiems aktualias temas, kad įtrauktų kiekvieną klausytoją ir padarytų jam emocinį ar intelektinį poveikį, pavyzdžiui, meilė, vaikystė, prarastas laikas, karas ir taika, gyvenimo trapumas ir grožis, tėvynė, istorija…

Kaip sako Povilas: „Yra trys tikslai: vienas tikslas yra užmegzti ryšį su Alytaus žiūrovu, antras tikslas – atitraukti, pakylėti nuo buities ir trečias tikslas – supažindinti su poezija, parodyti, kad ji yra įdomi ir su ja malonu ir gera būti. Poezija yra užspausta dulkių, plaučiuose mažai oro, tad norisi įkvėpti, kad ji kvėpuotų, būtų. Ji yra atitraukta, atstumta”. Poezijos pats anksčiau nemėgęs ir tik laikui bėgant susipažinęs ir pamilęs aktorius sako, kad poezijoje daug monologų, kuriuose gera būti, gera juos skaityti ir dalintis. Tad poezijos vakarai bus skirtingi: būsime skirtingose temose, skirtingoje muzikoje, skirtingose temose, skirtingose erdvėse, – sako P. Adomaitis.

Literatūriniai susitikimai prasidės jau greitai! Pirmasis – sausio 27 d. 19 val. Alytuje, kavinaitėje „Kavos skveras”, antrasis poezijos vakaras žiūrovų lauks vasario 19 d. 17.30 val. Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje!

Povilas Adomaitis

3D skaitmeninio meno menininkė Greta Bratkauskaitė ketina sukurti savo darbų parodą metavisatos (metaverse) erdvėje. Greta prisideda prie technologijų ir meno sąveikos plėtros, įtraukia dirbtinio intelekto meną į savo tyrinėjimus, kuriuos integruoja į savo darbus.

„2020 metais, prasidėjus karantinui ir visam pasauliui nurimus, nusprendžiau, jog dabar yra tinkamas metas užsiimti veikla, kuri man yra maloni ir kurios vengiau, nes bijojau, jog gali nepasisekti. Pradėjau kurti ir mokytis dirbti įvairiomis dizaino programomis. Vėliau apsistojau ties 3D kūrimo technologijomis. Labai greitai sulaukiau daug palaikymo socialiniuose tinkluose ir pasiūlymo monetizuoti savo darbus kaip NFT (angl. Non-fungible token). …) Turėjau galimybę eksponuoti savo darbus įvairiose parodose Niujorke, Vankuveryje, Amsterdame, Denveryje, Dubajuje, Romoje. Taip pat esu gavusi skaitmeninio meno disciplinos apdovanojimų, teko dirbti su „Versace“ prekės ženklu. O šiais metais ruošiuosi surengti pirmąją personalinę parodą Alytuje“, – sako G. Bratkauskaitė.

Portretus, madą, vaikus, produktus ir maistą fotografuojanti Gabija Labutytė visuomenei pristatys garsių Alytaus menininkų portretų seriją. Kiekvienas užfiksuotas menininko portretas pasako ne tik apie individualų asmenį, bet ir apie jų įkvėpimą, nuotaikas ir siekius, kurie formavo jų kūrybines pastangas. Parodos lankytojai turės galimybę tyrinėti Alytaus meninę įvairovę ir sužinoti daugiau apie tai, kaip šie kūrėjai formuoja miesto tapatybę. 

Kitos naujienos

2024 gegužės 4 d., 12 val., Alytaus Jaunimo parke.

Žiniasklaidos stebėsenos grupė „Reporteriai be sienų“ , penktadienį paskelbusi savo metinį pasaulinį žini...

Vilniuje penktadienį skirtingų šaliu žurnalistai rinkosi į solidarumo su įkalintais kolegomis Baltarusijo...

Dzūkijos sostinė penktadienį pradeda vasariškų renginių lauko erdvėse sezoną. Išskirtinių automob...