Klausyti gyvai

24:00 - 06:30

Nakties garso takelis

"Europos klubas" – galandami kirviai bankų apmokestinimui

Galanda kirvius bankų apmokestinimui Klausyti „Europos klubas (1 dalis)
Lietuvio stumiamas finansinių sandorių mokestis sulaukia vis daugiau pritarimo. Š½alią šviesą naujam bankų apmokestinimui vakar uždegė Europos Parlamentas.
Eurokomisaro Algirdo Š emetos iniciatyva bankus privers dar labiau branginti savo paslaugas, o investuotojai išsilakstys, perspėja šio mokesčio kritikai.
Ekonominę krizę sukėlė bankai, kuriuos gyventojų pinigais turėjo gelbėti valstybės. Tad laikas grąžinti šiuos pinigus. Finansinių sandorių mokestis tai padės padaryti. Tačiau nuo jo gali nukentėti ir eiliniai šalies gyventojai.

č®tikinti net nereikėjo Klausyti „Europos klubas (2 dalis)
Š io mokesčio vėliavnešiui, Europos Komisijos mokesčių komisarui Algirdui Š emetai Strasbūre ilgai kalbėti nereikėjo. Europos Parlamento nariai vieningai sutarė, kad bankus reikia priversti daugiau susimokėti.
„Suma, kurią padengė valstybės narės, yra sunkiai suvokiama — 4,6 trilijono eurų. Tai yra mokesčių mokėtojų pinigai, kurių bent dalis turėtų būti grąžinta”, Europos Parlamentre Strasbūre teigė eurokomisaras.
Regis, šie argumentai įtikino daugelį parlamentarų, kurie vakar didele balsų persvara uždegė žalią šviesą mokesčio įvedimui toms šalims, kurios to siekia. Iš esmės visos pagrindinės jėgos Europos Parlamente pritarė šiam mokesčiui.
533 europarlamentarai balsavo už tai, kad šalys savanorės galėtų tokiu būdu išsireikalauti iš bankų daugiau pajamų. 91 parlamentaras pasisakė prieš, 32 – susilaikė.
„Š io mokesčio idėja nepatinka tik auksiniams berniukams, kurie pelnosi iš išvestinių sandorių. Mokestis netaps našta visiems”, — Strasbūre kalbėjo europarlamentarė iš Graikijos Anni Podimata.
Tam dar turi pritarti Europos Sąjungos taryba. Tuomet Europos Komisija galės pasiūlyti konkrečius teisės aktus, kurie galiotų tik prie šios iniciatyvos prisijungusiose ES šalyse.
Norą įvesti tokį mokestį pareiškė 11 valstybių, į eilė ką tik stojo ir Nyderandai. Naujasis Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad Lietuva taip pat turėtų įsivesti šį mokestį. Tam tereikia Seimo Europos reikalų komiteto pritarimo.

Kodėl netaikomas PVM?
Bankai per mažai moka mokesčių į šalių biudžetus, sako eurokomisaras iš Lietuvos.
A.Š emeta pastebėjo, kad finansiniams sandoriams netaikomas PVM. „Kai perkate vandenį, PVM mokate, o kai įsigyjate finansines paslaugas — ne. Taigi mokesčių našta finansiniam sektoriui yra maąesnė nei kitiems”, – įsitikinęs eurokomisaras.
Europos Komisija prognozuoja, kad per metus iš finansinių sandorių mokesčio bus surenkama 57 milijardai eurų. Palyginimui — šių metų Europos Sąjungos biudžetas sudaro 129 milijardus eurų.
Siūloma apmokestinti prekybą akcijomis bei obligacijomis mažiausiai 0,1 proc. mokesčiu.
Rodos, tokiam bankų „nuskausminimui” pritaria ir dauguma europiečių. Europos Parlamento duomenimis, 64 proc. europiečių pritaria finansinių sandorių mokesčio įvedimui.

Skaičiavimai gerokai skiriasi
Mokestis „nuskausmins” ne bankus, o jų klientus bei pavienius investuotojus, pensijų fonus. Taip teigia Vilniaus vertybinių popierių biržos „Nasdaq Omx” prezidentė Arminta Saladžienė.
Jos nuomone, mokestis privers Lietuvos verslą ar operacijas perkelti į aplinkines rinkas, kur toks mokestis netaikomas. Be to, biržos vadovė sako, kad šis mokestis destabilizuos visą finansų rinką.
„Mokestins skatins arba privers Lietuvos verslą ar operacijas perkelti į aplinkines rinkas, kur toks mokestis netaikomas”, — perspėjo A.Saladžienė.
Tačiau A.Š emeta atkerta, kad tokie nuogąstavimai perdėti. Europos Komisijos skaičiavimu, jei visose ES šalyse būtų taikomas šis mokestis, neigiama įtaka valstybių ekonomikoms sudarytų 0,2 proc.

„Tačiau jei šios lėšos būtų investuojamos į ekonomikos augimą, poveikis būtų teigiamas”, — sakė A.Š emeta.
Vilniaus vertybinių popierių biržos specialistai paskaičiavo, kad per metus Lietuvos biudžetas iš tokio mokesčio surinktų maždaug 4,5 milijonų litų. Tačiau A.Š emetos skaičiavimu, pajamos siektų kelias dešimtis milijonų litų, įskaitant ir užbiržinius sandorius.

Grėsmė ir pensininkams
Kaip finansinių sandorių mokestis paveiktų eilinius bankų klientus? Bankininkai apie tai nelinkė atvirauti, tačiau užsimena, kad dėl to gali brangti paslaugos.
Apie tai perspėja ir Vertybinių popierių biržos vadovė A.Saladžienė. Tačiau mokesčio vėliavnešys A.Š emeta įsitikinės, kad bankams nėra reikalo didinti mokesčius.
„Man atrodo keisti tokie gąsdinimai. Sandorių mokestis bus taikomas bankams. Kasdienėms operacijoms — paskolų teikimui, valiutos keitimui — tai nepadarys jokio poveikio. Tad eiliniams gyventojams nebus jokio poveikio”, — „Lietuvos rytui” sakė eurokomisaras.
Mokesčio kritikai perspėja ir dėl pensijų fondai. Š ių sandoriai taip pat bus apmokestinti, o tai esą neigiamai pajus ir būsimi pensininkai.
Tačiau A.Š emeta mano, kad pensijų fondai neturėtų spekuliuoti vertybinių popierių biržoje, o siekti ilgalaikės naudos.
Be to, finansinių sandorių mokestis, A.Š emetos nuomone, turėtų priversti bankus labiau investuoti į šalių ekonomikas.

Š vedija – ne pavyzdys
Kaip šis mokestis paveiktų Lietuvoje veikiančius komercinius bankus? Š½inoma, šie prieštarauja šiam mokesčiui. Ir siūlo prisiminti Š vedijos, kurioje veikia centrinės bankų būstinės, patirtį.
Š vedija dar 1984 metais įvedė 1 proc. sandorio mokestį. Obligacijų prekyba pirmąją savaitę nukrito 85 proc., prekyba ateities sandoriais smuko 98 proc.
Nors vėliau Š vedija sandorio mokestį net padvigubino, prasti prekybos obligacijomis rezultatai, menkesnės nei tikėtasi pajamos privertė šalį persigalvoti. Tad 1991 metais Š vedija panaikino šį mokestį. Š i Skandinavijos valstybė ir šiandien nepalaiko A.Š emetos iniciatyvos.
Tačiau pats eurokomisaras mano, kad Š vedija — netinkamas pavyzdys. Mat švedai įsivedė gana didelį 1 proc. mokestį, kai ES šalys dabar ketina įvesti 0,1 proc.
„Rengdami mokestį mes studijavome Š vedijos patirtį skersai ir išilgai. Tačiau jų mokesčio dydis buvo nepakankamai apgalvotas. Taigi tai nėra tinkamas pavyzdys”, — įsitikinęs eurokomisaras.

Prisijungė 11 valstybių
ES valstybės narės gali savanoriškai pritarti šiam mokesčiui. Š iuo metu jį remia 11 šalių, tarp jų didžiosios Europos valstybės, taip pat Estija, Slovėnija, Slovakija. Olandija irgi ką tik apsisprendė stoti į šių šalių gretas.
Lietuva kol kas neprisijungė prie šių valstybių būrio. Tačiau paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius yra pritaręs šiam mokesčiui. Jei bus apsispręsta Lietuvai jungtis prie iniciatyvos, jį turėtų svarstyti Europos reikalų komitetas. Jei šis pritars, finansų ministras turėtų nusiųsti oficialų prašymą.

„Europos klubas” – klausykite trečiadienį 10:30 val. ir ketvirtadienį 18:50 val. Laida kartojama šeštadienį 10:10 val. ir sekmadienį 13:10 val.

Prie laidos finansavimo prisideda .

kalbėk: [email protected]

 

 

Kitos naujienos

Gegužės 5 d. 16:00 val., sekmadienis, Alytaus kultūros centras, didžioji salė.

Jau visai netrukus Alytaus miesto teatro scenoje išvysite spektaklį-koncertą vaikams „Voro vestuv...

Gegužės 9 d., 17 val., kviečiame į Samuelio Bako, vieno ryškiausių pasa...

Alytaus teatro ,,Mažojoje galerijoje" atidaromaXIX-oji LDUD - Lietuvos dailės ugdytojų draugijos narių,