Klausyti gyvai

18:00 - 19:00

10 geriausių

Savivaldybės reikalaus atstatyti sumažintus biudžetus

Pinigai_litai_banknotai_02_GBs Šiandien Kaune vyks XX-asis Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) narių suvažiavimas. Jame daugiausia dėmesio bus skiriama savivaldybių finansinei padėčiai aptarti.

Pranešimą dėl ekonominės krizės padarinių Lietuvos savivaldai šalinimo skaitys Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas.

„Valstybė grįžo į prieškrizinį lygį, o savivaldybės tebegyvena krizės sąlygomis“, – suvažiavimo išvakarėse BNS sakė R.Malinauskas. Anot jo, per krizę gerokai apkarpius savivaldybių biudžetus, kainoms kylant, išlaidoms didėjant, savivaldybės tampa nemokios:

Suvažiavimas planuoja priimti rezoliuciją, kurioje Vyriausybė ir Seimas raginami atstatyti savivaldos finansavimo proporcijas nacionaliniame biudžete į prieškrizinį lygį, užtikrinant tolygų savivaldybių, kaip ir valstybės, biudžetų augimo tempą. Taip pat siūloma nustatyti, kad įgyvendinant 2014–2020 metų Europos Sąjungos struktūriniu fondų projektus iš savivaldybių biudžetų skiriamo bendrojo finansavimo lygis neviršytų 7,5 procento.

Dokumente pabrėžiama, kad per ekonominę krizę smarkiai sumažėjo savivaldybių pajamos savarankiškoms funkcijoms atlikti, o būtinos išlaidos didėjo dėl papildomų funkcijų ir nuolat augančių kainų.

LSA duomenimis, savivaldybių pajamų dalis nacionalinio biudžeto pajamose krizės laikotarpiu sumažėjo nuo 13 iki 10,84 proc. ir iki šiol nėra atstatyta. Savivaldybių pradelsti kreditiniai įsiskolinimai išaugo beveik tris kartus. Šių metų balandžio 1 dieną jie sudarė 423,5 mln. litų ir buvo 276,5 mln. litų didesni, palyginti su 2009 metų sausio 1 dieną buvusiais 147 mln. litų.

Anot rezoliucijos projekto, savivaldybių finansinę padėtį dar labiau apsunkins 2014-2020 metų laikotarpio Europos Sąjungos remiamų projektų bendrasis finansavimas.

„Vien įgyvendinant „Regioninės plėtros“ priemones ir reikalaujant iš savivaldybių 15 proc. indėlio, jos turėtų prisidėti 600 mln. litų. Tai dar labiau padidintų savivaldybių skolas ir apribotų investicinių projektų įgyvendinimą“, – rašoma dokumente.

Per suvažiavimą taip pat bus aptartas vietos verslininkų įtraukimas į euro įvedimo procesą, bus kalbama apie Europos Parlamento rinkimus.

LSA priklauso visos 60 šalies savivaldybių.

Kitos naujienos

Alytaus jaunimo centro bendruomenė kreipėsi į Alytaus miesto merą ir tarybos narius. Kreipimąsi p...

Kviečiame pasiklausyti pokalbio su šauniais antrokais iš Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos

Alytaus sporto ir rekreacijos centro baseine praėjusį sekmadienį baigėsi Lietuvos vyrų vandensvydžio čemp...

BALANDŽIO 30 D. 18:00 val. Alytaus kino klube "Kino kablys" kviečiame į filmo "Karta.EU" premjerą ir susi...