Klausyti gyvai

20:00 - 24:00

Vakaro dvelksmas

Sergamumas gripu Alytaus apskrityje ir toliau didėja

 

Sergamumas ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir gripu Alytaus apskrityje ir toliau didėja.  2019 metų 2 savaitę, (sausio 7 – 13 dienomis), palyginus su prieš tai buvusia savaite, sergamumas ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir gripu apskrityje išaugo 1,2 karto. Šių metų 2 -ąją savaitę apskrityje registruoti 140 gripo atvejų, 1 – ąją savaitę registruoti 66. Sergamumas minėtomis infekcijomis išaugo visose apskrities administracinėse teritorijose.

Alytaus mieste sergamumas, lyginant su praėjusia savaite išaugo 1,3 karto, 10 tūkst. gyventojų teko 139,92 atvejo per savaitę. Vaikai iki 17 metų amžiaus sudarė tik 53 proc. visų sirgusiųjų. Registruoti 66 gripo atvejai, iš jų 29 – iems vaikams. Gripas sudarė 9,2 proc. nuo bendro registruoto ŪVKTI ir gripo atvejų skaičiaus.

Apsisaugojimui būtina dažnai plauti rankas, vėdinti patalpas.

Alytaus rajone sergamumas, palyginus su prieš tai buvusia savaite išaugo 1,2 karto, sergamumo rodiklis 10 tūkst. gyventojų – 134,55 atvejo per savaitę. Vaikai iki 17 metų amžiaus sudarė tik 56 proc. visų sirgusiųjų. Registruoti 35 gripo atvejai, iš jų 15 – ai vaikų. Gripas sudarė 10 proc. nuo bendro registruoto ŪVKTI ir gripo atvejų skaičiaus.

Gripo epidemija skelbiama, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinio gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Kaip užsikrečiama gripu?

Gripo virusas gali plisti trimis pagrindiniais būdais:

– tiesioginiu būdu (kai infekuotas asmuo nusičiaudi kitam tiesiai prie akių, nosies ar burnos);

– oro lašeliniu;

– nuo rankos į burną, nosį ar akis (nuo užterštų paviršių ar tiesiogiai paspaudžiant rankas).

Gripo simptomai

Žmogus, užsikrėtęs gripo virusu, suserga per 24-72 val. (vidutiniškai 48 val.). Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38 C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Rečiau pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

Svarbu nepamiršti nespecifinių profilaktikos priemonių: reguliariai vėdinti patalpas ir drėgnu būdu valyti liečiamus paviršius; dažnai plauti rankas; tinkamai rengtis, neperšalti, aktyviai leisti laisvalaikį, daugiau vaikščioti pėsčiomis; daugiau valgyti vaisių, daržovių; vengti kontakto su sergančiais asmenimis; laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo; vengti masinių susibūrimo vietų.

Kitos naujienos

Alytaus jaunimo centro bendruomenė kreipėsi į Alytaus miesto merą ir tarybos narius. Kreipimąsi p...

Kviečiame pasiklausyti pokalbio su šauniais antrokais iš Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos

Alytaus sporto ir rekreacijos centro baseine praėjusį sekmadienį baigėsi Lietuvos vyrų vandensvydžio čemp...

BALANDŽIO 30 D. 18:00 val. Alytaus kino klube "Kino kablys" kviečiame į filmo "Karta.EU" premjerą ir susi...