Klausyti gyvai

12:00 - 13:00

Dienos kaleidoskopas

Makniūnuose parodos „Makniūnų dvaras. Senųjų fotografijų ciklas” atidarymas

Penktadienį, balandžio 28d., 18 val. Alytaus rajone, Makniūnuose ((Mokyklos g. 28, Makniūnų k. Alytaus r.), vyks fotografijų parodos „Makniūnų dvaras. Senųjų fotografijų ciklas” atidarymo renginys. 

Parodos atvežimo į Makniūnus ir atidarymo renginio organizatorius  Raitininkų seniūnijos krašto muziejus, tačiau visą „juodžiausią” darbą atliko ir parodą parengė dar 2019 metais Alytaus kraštotyros muziejaus muziejininkas Artūras Balčiūnas.

Ši paroda parengta ir buvo eksponuota Alytaus kraštotyros muziejuje 2019 metais. Tais pačiais metais dalis šių fotografijų buvo eksponuota Makniūnuose (Alytaus rajone) per Vlado Ulčinsko knygos apie Makniūnus pristatytmą. Kadangi tuomet 2019 metais į Alytų pasižiūrėti parodos galėjo atvykti tik maža dalis makniūniškių, paroda atkeliauja dabar į pačius Makniūnus.

Į parodą atvyksta ir buvusio Makniūnų dvaro valdytojų Muiželių palikuonys iš Lenkijos.

Alytaus kraštotyros muziejaus muziejininkas Artūras Balčiūnas ir Raitininkų seniūnijos krašto muziejuko iniciatorius Juozas Adomaitis

Ilgą laiką apie Makniūnų dvaro istoriją buvo žinoma iš kraštotyrininko Vlado Ulčinsko užrašų, archyvinių dokumentų ir vietos žmonių pasakojimų. Pastarieji dažnai apipinami įvairiais nutikimais, skirtingomis įvykių interpretacijomis. Iki šių dienų dvaro pastatų beveik neišlikę, o ir vaizdinės medžiagos, kaip jie atrodė buvo žinoma labai nedaug.

Situacija pasikeitė, kai prieš septynis metus į Alytaus muziejininkų rankas pateko virš 40 iki tol nematytų nuotraukų ir 2006 m. leidinys, išleistas Lenkijoje. 

Paroda 2019 metais buvo eksponuota Alytaus kraštotyros muziejuje, o dabar atvežama į Makniūnus.

Kviečiame visus apsilankyti 2023 04 28 d. 18:00 val. Makniūnuose, Raitininkų seniūnijos pastate (Mokyklos g. 28, Makniūnų k. Alytaus r.), pristatomoje parodoje „Makniūnų dvaras. Senų fotografijų ciklas“. 

Alytaus kraštotyros muziejaus muziejininkas Artūras Balčiūnas pristatys 60-ies senų fotografijų ciklą, apimantį 1850–1953 m. laikotarpį. Nuotraukose atsispindi Makniūnų dvaro aplinka, dvaro savininkų kasdienybė, gyvenimo būdas ir jų likimai. Ši paroda tarsi smagus šuolis į netolimą, bet jau įdomia praeitimi virtusią mūsų krašto istorijos atkarpą!

Koncertuos Merkinės kultūros centro folkloro ansamblis „Kukalis”.

Specialiai dėl šios parodos iš Lenkijos atvyksta ir Muiželių giminės atstovai.

Numatoma, kad paroda veiks iki gegužės 31 d.

Kitos naujienos

Gegužės 5 d. kviečiami visi vaikučiai ir jų tėveliai atvykti į atvirų durų dieną ir išbandyti mot...

30-tasis premjerinis spektaklis ir tiek pat metų skaičiuojančios teatro studijos „Runa“ jubilieju...

Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras gyventojus perspėja apie naują sukčių taikomą metodą, kuo...

Gegužės 8 d. 17.30 val. Alytaus Jurgio Kunčino bibliotekoje (Seirijų g. 2) vyks lėlių teatro reži...