Klausyti gyvai

12:00 - 15:00

TOP33 naujienos

Šiandien pasaulinė tuno diena!

Pasaulinė tunų diena (angl. World Tuna Day) buvo paskelbta 2016 m. gegužės 2 d., kai Tarptautinė žuvininkystės organizacija (angl. International Seafood Sustainability Foundation) pradėjo kampaniją, siekiant padidinti informuotumą apie tunų svarbą pasaulinei ekonomikai, aplinkai ir mūsų mitybai.

Ši diena yra skirta pabrėžti tunų svarbą kaip vieną iš svarbiausių jūros išteklių, kuris yra labai vertinamas dėl savo maistingųjų savybių ir didelio ekonominio potencialo, bet tuo pačiu metu yra labai pažeidžiamas dėl pernelyg didelės žvejybos ir neteisėtos, nereglamentuojamos ir nereglamentuojamos žvejybos praktikų.

Pasaulinė tunų diena yra svarbi iniciatyva, kuri padeda skatinti žmonių sąmoningumą ir parodyti, kad turime apsaugoti ir prižiūrėti šiuos jūros išteklius, kad jie būtų išsaugoti ateities kartoms.

Kuo vertingas tunas

Tunas yra labai maistinga žuvis, turinti daug vertingų maistinių medžiagų, tokias kaip baltymai, omega-3 riebalų rūgštys, vitaminai ir mineralai. Šios medžiagos yra naudingos mūsų organizmui, nes jos padeda išlaikyti sveiką širdies ir kraujagyslių sistemą, gerina smegenų funkciją, skatina imuninę sistemą ir kitus kūno procesus.

Be to, tunas yra vertinamas ir dėl savo skonio ir konsistencijos. Jis yra populiarus ingredientas įvairiuose patiekaluose, tokiuose kaip suši, kepti patiekalai, salotos ir kt.

Ekonomiškai žiūrint, tunas yra labai svarbus žuvininkystės išteklius, kuris teikia didelę ekonominę naudą daugeliui šalių, ypač tose, kuriose yra išplėtota žuvininkystės pramonė.

Tačiau svarbu nepamiršti, kad tunų išteklių išsaugojimas yra labai svarbus, kad būtų išvengta jų išnykimo ir užtikrinta jų tvarumo ateityje.

Receptas

Tuno ir avokado salotos su sezamo padažu

Ingredientai:

  • 1 ar 2 žaliosios lapinės salotos
  • 1 didelė tuno filė (apie 200-250 g)
  • 1 avokadas
  • 1/4 puodelio baltojo sezamo sėklų
  • 2 šaukštai ryžių acto
  • 1 šaukštas sojos padažo
  • 1 šaukštas medaus
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimo instrukcijos:

  1. Nuplaukite ir susmulkinkite salotas, o tuną supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
  2. Avokadą išpjaukite per pusę, pašalinkite kauliuką ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
  3. Skrudinkite baltojo sezamo sėklas be aliejaus keptuvėje, kol jos pradės šiek tiek tamsėti ir pradės kvepėti. Atidžiai stebėkite, kad sėklos nepridegtų.
  4. Padažui sumaišykite ryžių actą, sojos padažą, medų, aliejų, druską ir pipirus. Įmaišykite skrudintas sezamo sėklas.
  5. Salotų dubenyje sumaišykite salotas, tuną ir avokadą. Užpilkite sezamo padažu ir išmaišykite.
  6. Patiekite šviežias, galite pagardinti papildomomis sezamo sėklomis arba kitais pasirinktais prieskoniais. Skanaus!

Straipsnis parengtas naudojant DI.

Kitos naujienos

Lietuvos kino operatorių asociacija gegužės 10 dieną apdovanojo geriausius lietuviškų filmų operatorius. ...

Žemę penktadienį užklupo galingiausia per du dešimtmečius Saulės audra, kuri nuo Tasmanijos iki Didžiosio...

Socialinius tinklus užplūdo šiaurės pašvaistės virš Alytaus ir Dzūkijos nuotraukos. Ryškiai rožinė spalva...

Į gyvą susitikimą Alytuje Jus kviečia projekto „Metai su knyga 2“ suaugusiųjų skaitymo ambasadorė...