Klausyti gyvai

15:00 - 16:00

Sporto klubas

Kviečiame pasivaikščioti partizanų takais

Gegužės 15-ąją, sekmadienį, Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną organizuojamas Lietuvos partizanų pagerbimo žygis Varėnos bei Merkinės miškais ir naujo maršruto „Dainavos apygardos partizanų takais“ atidarymas. Apie žygį ir naująjį maršrutą pasakoja Varėnos rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vyriausias specialistas Saulius Korocejus. (Klausykite pokalbio).

Lietuvos partizanų pagerbimo žygyje dalyviai turės įveikti 12 km atstumą keliaudami takais per vietoves, kuriose kovojo, buvo įsirengę bunkerius ir žuvo Dainavos apygardos Kazimieraičio rinktinės partizanai. Taip pat bus prisiminti ir pagerbti partizanai ir visi kovotojai žuvę už Lietuvos laisvę.

Pasak pašnekovo, „Varėnos rajone kovos už laisvę dvasia juntama, žmonių susidomėjimas žygiu yra, o tai džiugina“.

Kaip pasakoja pats S. Korecejus, idėja įamžinti maršrutą kilo kartu su genocido centro specialistais. 2013 m. viename iš šių maršrutų, partizanų būrio vietoje, buvo atlikti archeologiniai tyrimai ir 2015 m.  pastatyti informaciniai stendai. Kiek vėliau kartu su aplinkos ministerija ir genocido centru nuspręsta atidaryti naują „Dainavos apygardos partizanų takų“ maršrutą. Keliolikos kilometrų ilgio takai driekiasi per vietoves, kuriose kovojo, buvo įsirengę bunkerius ir žuvo Dainavos apygardos Kazimieraičio rinktinės partizanai.

Pats maršruto ilgis siekia 14 – 16 kilometrų, o šį sekmadienį žygio metu jo dalyviai nukeliaus apie 12 kilometrų – maršrutas bus kiek trumpesnis.

partizanu marsrutas
Sekmadienio maršrutas (Žygio organizatorių nuotr.)

Norintieji vykti į žygį kviečiami 9.30 val. atvykti į Varėnos geležinkelio stoties aikštelę (Savanorių g. 3A), kurioje lauks autobusai, vežantys į žygio pradžią. Po žygio ir partizanų pagerbimo renginio visi bus parvežti atgal į Varėnos geležinkelio stoties aikštelę.

Kita sekmadienio programa:

10.00 val. Lietuvos patizanų pagerbimo žygis (12 km.)

Pradžia ties Kazimieraičio rinktinės Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Vytauto tėvūnijos 1948 metų vadaviete. Varėnos – Rudnios kelias, ties Palkabaliu;

Žygio pabaiga prie Kazimieraičio rinktinės Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Vytauto tėvūnijos 1949 metų vadavietės (Nemuno būrio bunkeris);

11.00 val. Šv. Mišios už Lietuvos partizanus Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje.

Po Šv. Mišių visų norinčių vykti į Partizanų pagerbimo renginį prie Varėnos geležinkelio stoties aikštelės (Savanoriu g. 3A) lauks autobusai. Po renginio visi bus parvežti atgal.

13.00 val. Partizanų pagerbimo ir maršruto „Dainavos apygardos partizanų takais“ atidarymo ceremonija Dainavos apygardoje, Kazimieraičio rinktinės Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Vytauto tėvūnijos vadavietėje, žygio pabaiga.

Kareiviškos vaišės, arbata ir smagios melodijos pėsčiųjų žygio pabaigos vietoje.

Kitos naujienos

Kviečiame pasiklausyti pokalbio su šauniais antrokais iš Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos

Alytaus sporto ir rekreacijos centro baseine praėjusį sekmadienį baigėsi Lietuvos vyrų vandensvydžio čemp...

BALANDŽIO 30 D. 18:00 val. Alytaus kino klube "Kino kablys" kviečiame į filmo "Karta.EU" premjerą ir susi...

Gegužės 5 d. kviečiami visi vaikučiai ir jų tėveliai atvykti į atvirų durų dieną ir išbandyti mot...